“Het wettelijk kader van de statuten laat Filantropische stichtingen de mogelijkheid om een werking op te zetten dat is afgestemd op de unieke identiteit van elke stichting.”
Tijdens de 2ᵉ Workshop van het Kompas voor Filantropische Stichtingen, begeleid door François Masquelin en Antoine Druetz, hebben we ons verdiept in goede bestuurspraktijken: waaronder het gestructureerde en flexibele kader dat de statuten en huishoudelijk reglement kunnen bieden, de rol van bestuurders, comités, het dagelijks bestuur en verschillende besluitvormingspraktijken.
Bedankt aan onze deelnemers
De statuten van stichtingen kunnen een zeer concreet hulpmiddel zijn om de werking, procedures en goede bestuurspraktijken beschrijven in functie van de ambities van de stichting. Hoewel er algemeen wordt aangenomen dat statuten onwendbaar zijn, kunnen zij gebruikt worden en de uiting zijn van een doordacht bestuurskader. Daarnaast bestaat uiteraard ook het Intern Regelement dat meer flexibiliteit en het mogelijk maakt interne regels over de werking van de raad van bestuur (RvB) gedetailleerder vast te leggen.
Lees meer over de rol van de statuten en het Interne Regelement
Het is belangrijk om een balans te vinden in het aantal bestuurders en te zorgen voor een gelijke en substantiële bijdrage van alle leden. Stichtingen kunnen verschillende maatregelen treffen om een actieve deelname van haar bestuursleden aan te sporen, zoals: een opleidingen voorafgaand aan hun mandaat, deelname aan een adviesraad vóór de aanvang van het mandaat, een eerste korter mandaat met een mogelijkheid tot verlenging.
De uitdagingen van goed bestuur zijn niet altijd dezelfde voor kleine en grote stichtingen. Zo zijn bv. grote stichtingen aantrekkelijker voor potentiële bestuurders, terwijl kleine stichtingen met beperkte middelen moeite kunnen hebben om de raad van bestuur te vernieuwen. Het is daarom cruciaal om bestuursinstrumenten te gebruiken die zijn aangepast aan de grootte van de stichting.
Notulen zijn een essentieel instrument voor de raad van bestuur en hebben een wettelijke waarde. Ze kunnen dienen als herinnering, taken te definiëren en – het belangrijkste – als bewijs voor de beslissingen, consensus en meningsverschillen binnen de Raad.
Naast een Raad van Bestuur kan een adviesraad een interessante uitbreiding mogelijk maken om zich op specifieke materie door experten bv. laten begeleiden, zonder een bestuursmandaat en de daarbij gepaarde aansprakelijkheid. Dit is ook potentieel een bron voor nieuwe bestuurders die zo kennis kunnen maken met de werking van de stichting.
Het Kompas voor Filantropische Stichtingen zal evolueren aan de hand van de feedback van de workshops en zal nieuwe instrumenten voorstellen om de relevantie ervan voor verschillende soorten stichtingen te garanderen. De workshops die volgen zullen helpen bij het verfijnen van de andere principes van het Kompas, op het gebied van publiek imago en samenwerking.
Schrijf je hieronder in om deel te nemen aan onze workshops:
14 November 2024
Maart 2025
29th November 2024
April 2025
Ter gelegenheid van de 20 jaar van de Belgische Federatie van Filantropische Stichtingen hebben we de eer gehad om de eerste versie van “Het Kompas voor Filantropische Stichtingen” te presenteren: het resultaat van een consultatie met verschillende experts, waarin best practices worden uiteengezet om de belangstelling voor filantropie te stimuleren, samenwerking te bevorderen, de zelfregulerende aard van de sector te versterken, en de professionalisering en governance te ondersteunen.
Aarzel niet om het onderstaande document te raadplegen en uw feedback met ons te delen.
in samenwerking met