Compass Workshop 4: Public Collaboration, Synergies & Amplified Impact

Outcomes

Compass Workshop 4 : Collaboration, Synergies & Amplified Impact

“Samen staan stichtingen sterker: als we onze complementariteit begrijpen zorgen we voor beter resultaten zowel voor onze interne werking als voor onze externe impact”

Tijdens deze workshop van het Kompas voor Filantropische Stichtingen hadden we de eer om Gilles Carlier van de Be Planet Foundation te verwelkomen. Be Planet steunt lokale projecten met een milieu- en sociale impact en promoot een bottom-up benadering zonder voorschriften. Be Planet was een uitstekend voorbeeld van samenwerking en opereert in het centrum van een dynamisch netwerk van overheidsinstellingen, NGO’s, regionale organisaties, stichtingen, bedrijfspartners en toegewijde burgers. 

Tijdens de workshop illustreerden we de vele manieren waarop stichtingen kunnen samenwerken. Door middelen te bundelen, kennis te delen en gebruik te maken van hun complementaire sterke punten, kunnen stichtingen hun bereik en effectiviteit veel verder vergroten  – waardoor samenwerking niet alleen waardevol, maar ook essentieel is.

Een oprechte dank aan de ENAR Foundation voor hun warme gastvrijheid.

 

Dit zijn enkele punten die we hebben onthouden

Zoals aangetoond door de Stichting Be Planet, stelt de rol en positie van een stichting hen in staat om zich te bevinden tussen verenigingen of projectdragers en grote institutionele actoren zoals overheden, NGO’s of organisaties met middelen die ten goede kunnen komen aan het algemeen belang. Deze positie maakt het niet alleen mogelijk om bruggen te creëren tussen verschillende actoren rond een gemeenschappelijk project, maar draagt ook bij aan de maatschappelijke objectieven van elke partij. 

Samenwerken met overheidsinstanties

Publieke financiering ontvangen kan meer middelen en tijd vergen om te voldoen aan administratieve en rapportageverplichtingen. Toch kan het opbouwen van relaties met overheidsinstanties een stichting sterker verankeren in het werkgebied waarin zij actief is en tegelijkertijd toegang bieden tot diverse aanvullende middelen. 

Complementariteit met de overheid

Stichtingen spelen een essentiële rol als aanvulling op het overheidsbeleid door kwesties aan te pakken die nog niet op de politieke agenda staan. Bovendien behouden ze de vrijheid om zelfstandig te handelen, vaak met meer flexibiliteit en efficiëntie op het terrein. Hun onafhankelijkheid maakt het ook mogelijk om te innoveren en risico’s te nemen die overheidsinstellingen niet altijd kunnen permitteren. 

De indirecte impact van samenwerken

Naast meetbare resultaten biedt samenwerking de kans om samen te komen, kennis te delen, elkaar te ondersteunen en de concurrentie tussen betrokken partijen te verminderen ten gunste van complementariteit en een gemeenschappelijk doel. Het vergroot het aantal mensen dat  bereikt en geïnspireerd worden door een maatschappelijke doelen en creëert tegelijkertijd een vruchtbare basis voor iedereen om op hun eigen schaal actie te ondernemen.   

Verschillende manieren om samen te werken

Elke stichting is uniek en onze workshop heeft verschillende samenwerkingsvormen geïllustreerd, zowel formeel als informeel. Of het nu gaat om het delen van kennis en expertise, het cofinancieren van projecten of het bundelen van middelen zoals werkruimtes of administratief personeel, deze benaderingen bevorderen de dynamiek en flexibiliteit van stichtingen. Daarnaast maakt betrokkenheid binnen de Federatie het mogelijk om een gezamenlijke stem te creëren om de sector te versterken en te vertegenwoordigen, zelfs ten opzichte van de overheid.   

Wat zijn de volgende stappen?

Het Kompas voor Filantropische Stichtingen zal evolueren aan de hand van de feedback van de workshops en zal nieuwe instrumenten voorstellen om de relevantie ervan voor verschillende soorten stichtingen te garanderen.

Lees hieronder meer over de resultaten van de workshops: 

Workshop 1: Forward outlook , Agility & Focus

14 November 2024

Wrokshop 2: Good Governance, Transparency & Trust

29th November 2024

Workshop 3: Public image, accountability & Impact measurment

27 Februari 2025

Workshop 4: Collaboration, Synergies & Amplified impact

18 Maart 2025

Over het Kompas

Het Kompas voor Filantropische Stichtingen

Ter gelegenheid van de 20 jaar van de Belgische Federatie van Filantropische Stichtingen hebben we de eer gehad om de   eerste versie van “Het Kompas voor Filantropische Stichtingen” te presenteren: het resultaat van een consultatie met verschillende experts, waarin best practices worden uiteengezet om de belangstelling voor filantropie te stimuleren, samenwerking te bevorderen, de zelfregulerende aard van de sector te versterken, en de professionalisering en governance te ondersteunen.

Aarzel niet om het onderstaande document te raadplegen en uw feedback met ons te delen.

in samenwerking met  File:EY logo 2019.svg - Wikipedia

Contact

Feedback